Το Μπασέντζι είναι το πιο αταίριαστο ανάμεσα στις ράτσες σπιτς. Χώ­ρα καταγωγής του είναι το Κονγχό και δεν καθιερώθηκε στην Ευρώπη παρά από περίπου το 1940. Εγκλιματίστηκε όμως καλά στο νέο περι­βάλλον του και έχει όλες τις ιδιότητες για να γίνει καλό κατοικίδιο ει­δικά επειδή, αντίθετα με τις πιο πολλές άλλες ράτσες σπιτς, δεν γίνεται ενοχλητικό με υπερβολικό γάβγισμα! Το Μπασέντζι δεν γαβγίζει αλλά βγάζει κάτι ήχους σαν στριγγλιές και γιοντλ (τυρολέζικο τραγούδι).
Στην Αφρική, το Μπασέντζι χρησιμοποιείται και για κυνήγι και για φύλακας. Παρά το μέτριο μέγεθός του, έχει τη φήμη ότι επιδεικνύει ση­μαντικό θάρρος. Έχει λεπτό σκελετό, είναι ζωηρό και χαριτωμένο και κινείται με σβέλτο, μεγάλο και πεταχτό διασκελισμό. Το κεφάλι χαρα­κτηρίζεται από τα σκούρα μάτια, το τυπικά ζαρωμένο μέτωπο και τα μυτερά αφτιά. Η ουρά είναι σφιχτά τυλιγμένη, την κρατάει ψηλά και κο­ντά στο μηρό. Το δέρμα είναι πολύ μαλακό και το τρίχωμα γυαλιστερό και πυκνό.
Το χρώμα συνήθως είναι καθαρό καστανό και λευκό, αλλά μερικές φορές τρίχρωμο. Το ύψος στο ακρώμιο για τα αρσενικά είναι περίπου 429 χιλιοστά και περίπου 404 χιλιοστά για τα θηλυκά. Το βάρος είναι περίπου 10 – 13 κιλά.