Το Μπέντλινγκτον τραβάει εύκολα την προσοχή με την πρωτότυπη και κομψή, εξεζητημένη εμφάνισή του. Πολλοί βρίσκουν δύσκολο να πιστέψουν ότι είναι πραγματικά Τεριέ. Προέρχεται όμως από τα παλιά Σκληρότριχα Τεριέ που χρησιμοποιούνταν για κυνήγι αλεπούς και ασβού στη βόρεια Αγγλία και αυτό επίσης διασταυρώθηκε μεταξύ άλλων με κυνηγόσκυλα όρασης.Με το οξύ ταμπεραμέντο που είχε, ο σκοπός ήταν να χαρακτηριστεί, και ακόμα και σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί, σαν «λύκος με δορά αμνού». Ακόμα και αν η ράτσα έχει γίνει σημαντικά πιο πειθαρχική από όσο το 19ο αιώνα, ασφαλώς δεν είναι τόσο πράο όσο φαίνεται. Είναι ένα σκυλί γεμάτο ζωηράδα και θάρρος.
Το Τεριέ Μπέντλινγκτον είναι χαριτωμένο και λυγερό με ανάλαφρη, ντελικάτη κίνηση. Το κεφάλι είναι πολύ στενό αν το δει κανείς από πάνω και δεν έχει καθόλου βαθούλωμα. Το τρίχωμα θα μπορούσε να περιγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια σαν ένα μαλακό κιλίμι.
Το χρώμα είναι μπλε, συκωτιού ή άμμου με ανοιχτότερες αποχρώσεις στο κρανίο και τα αφτιά. Το ύψος στο ακρώμιο είναι περίπου 404 χιλιοστά και το βάρος ανάμεσα σε 8-10,5 κιλά.