Το Cane Corso Italiano είναι ένα μεσαίου-μεγάλου μεγέθους σκυλί, δυνατό και με άγρια όψη αλλά κομψό, με ισχυρούς μυς, πολύ χαρακτηριστικούς, εκφράζοντας έτσι τη δύναμη, την ευκινησία και την αντοχή του. Η γενική διαμόρφωση του είναι αυτή ενός ζώου του οποίου το σώμα είναι μακρύτερο από το ύψος του αναλογικά, αρμονικά όσον αφορά τη μορφή και δυσαρμονικά όσον αφορά το σχεδιάγραμμα. Το στήθος-στέρνο του είναι πολύ πλατύ και βαθύ. Το πλάτος του ρύγχους του πρέπει να είναι σχεδόν ίσο με το μήκος του που φθάνει στα 3.4/10 του συνολικού μήκους του κεφαλιού του.
Το Cane Corso είναι πολύ πιστό, πρόθυμο να ευχαριστεί τους γύρω του και πολύ ήσυχο. Είναι πολύ έξυπνο και εύκολο στο να εκπαιδευτεί. Δραστήριο και με έντονο προστατευτικό ένστικτο. Είναι πολύ καλό και ευγενικό με τα παιδιά και με την οικογένεια. Δένεται συναισθηματικά με τον ιδιοκτήτη, τον οποίο και προστατεύει συνεχώς. Έχει σταθερό και ισορροπημένο χαρακτήρα. Αποτελεί ένα πολύ καλό σκύλο-φύλακα και προστάτη της οικογένειας. Δεν φεύγει μακριά από το σπίτι του και μένει πάντα κοντά στους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος. Όταν και αν χρειαστεί μετατρέπεται σε φανταστικό και θαρραλέο προστάτη του ανθρώπου και της περιουσίας του. Το Cane Corso δεν είναι ένα σκυλί-μάχης. Μέσα στα χρόνια έχουν ανατραφεί και εκπαιδευτεί ως σκληρά εργαζόμενα σκυλιά, γι’αυτό δεν ψάχνουν αφορμή για να μαλώσουν ή να προκαλέσουν φασαρία, αλλά από την άλλη δεν θα υποχωρήσουν και δεν θα κάνουν πίσω στην περίπτωση που κάποιο σκυλί προσπαθήσει να το πειράξει ή να το ενοχλήσει.
Το Cane Corso χρειάζεται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη που ξέρει πώς να επιβάλει μία φυσική εξουσία πάνω του.
Μπορεί να γίνει άγριο και επιθετικό σε ξένους ανθρώπους και σε άλλα ζώα αν δεν κοινονικοιποιηθεί από κουτάβι και αν δει τον εαυτό του σε υψηλότερη βαθμίδα από τους ανθρώπους. Γι’αυτό απαιτείται αρκετή προσοχή από την αρχή. Αν εκπαιδευτεί σωστά, με έναν καλό εκπαιδευτή, ο οποίος θα έχει θέσει κανόνες και ισορροπίες, παρέχοντας του καθημερινή πνευματική και σωματική άσκηση, το Cane Corso μπορεί να γίνει ένα υπέροχο σκυλί-σύντροφος-προστάτης.
Ύψος: Αρσενικά: 64-68 εκατοστά – Θηλυκά: 60-64 εκατοστά
Βάρος: Αρσενικά: 45-50 kg – Θηλυκά: 40-45 kg