Το Caucasian Mountain Dog: καυκάσιο σκυλί βουνών ή αλλιώς (Ποιμενικός Καυκάσου) είναι ένα πολύ μεγάλο, μυϊκό και ισχυρό σκυλί. Είναι ισχυρογνώμον, θαρραλέο, πιστό και άφοβο, με πολύ ισχυρό το αίσθημα προστασίας της οικογένειας που ανήκει. Αποτελεί λοιπόν ένα πολύ καλό οικογενειακό κατοικίδιο. Ο Ποιμενικός Καυκάσου (Caucasian Mountain Dog) δεν είναι μια ράτσα για έναν συνεσταλμένο ιδιοκτήτη, χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση και σταθερή κατάρτιση υπακοής. Χρώματα: Τα χρώματα ποικίλλουν από γκρίζο, φαιοκίτρινο, μαύρο, παρδαλό, τιγρέ και λευκό. Σύμφωνα με τα επίσημα πρότυπα απαγορεύεται το καφετί χρωμα.
Τρίχωμα: Το καυκάσιο σκυλί βουνών έχει παχύ, πυκνό και ανθεκτικό τρίχωμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αντίξοες εξωτερικές συνθήκες. Υπάρχουν δύο ποικιλίες τριχωμάτων: κοντό και μακρύ. Το μακρύ τρίχωμα απαιτεί συχνά βουρτσίσματα, με ειδική προσοχή στα σημεία όπου μπορεί να εμφανιστούν κόμποι. Η ποικιλία με το κοντό τρίχωμα χρειάζεται λιγότερο καλλωπισμό, αλλά πρέπει όπως και η προηγούμενη να κτενίζεται και να βουρτσίζεται τακτικά.
Θέματα υγείας: Μπορεί να εμφανιστεί δυσπλασία ισχίων και αγκώνων. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο για ανάπτυξη οποιουδήποτε κληρονομικού ζητήματος υγείας, πρέπει να αγοράσετε ένα καυκάσιο κουτάβι από αξιόπιστη πηγή.