Το Tσόου έχει μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Αρχικά προήλθε από την Κίνα όπου μέχρι περίπου 1000π.Χ. χρησιμοποιήθηκε σαν σκυλί ναών. Σκοπός του ήταν να φοβίζει και να απομακρύνει τα κακά πνεύματα και για τον λόγο αυτόν προτιμούνταν Τσόου με άγρια, βλοσυρή και απειλητική έκφραση. Η ράτσα του ήρθε στην Ευρώπη από τον 18ο αιώνα και από τότε έχει γίνει πολύ δημοφιλές σαν σύνοδος.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ράτσας το Τσόου μοιάζει με λιοντάρι με επιβλητικό παρουσιαστικό και ακατάδεχτη έκφραση. Είναι δραστήριο και καλά ισορροπημένο αλλά με μοναδικό δύσκαμπτο βηματισμό. Το κεφάλι είναι μεγάλο και φαρδύ με μικρά, ελαφρά στρογγυλεμένα, στητά αφτιά. Το σώμα του είναι κοντό και ίσιο, τα πόδια με ωραία κόκαλα και ίσια. Η ουρά είναι βαλμένη ψηλά και την κρατάει πάνω από την πλάτη.
Υπάρχει μια λειότριχη ποικιλία, αλλά είναι πολύ σπάνια. Κανονικά το Τσόου έχει ένα πυκνό, ίσιο τρίχωμα, ισιαίτερα άφθονο γύρω από το λαιμό(η “Χαίτη του Λιονταριού”). Το χρώμα είναι μαύρο, κόκκινο, φαιοκίτρινο, μπλε ή λευκό, ποτέ ποικιλόχρωμο. Το ύψος του στο ακρώμιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 454 χιλιοστά.