Τα μεγάλα, τύπου Μαστίφ σκυλιά που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι στον πόλεμο είναι μια αρχαία ράτσα, ενώ ο πιο κομψός απόγονός τους, το Μεγάλο Δανέζικο, δεν πήρε τη σημερινή του εμφάνιση παρά μόνο συγκριτικά πρόσφατα.
Ο ευγενής της Ηπειρωτικής Ευρώπης που έβαλε τα θεμέλια της ράτσας, τη χρησιμοποίησε κατά κύριο λόγο για κυνήγι. Οι πιο παλιές ράτσες Μπουλ ήταν πολύ βαριές και αργές για να είναι πραγματικά αποτελεσματικές για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων και έτσι στα πρώτα στάδια έγινε εισαγωγή αίματος από τα πιο μεγάλα και πιο βαριά κυνηγόσκυλα που εντόπιζαν το θήραμα με την όραση. Σε μερικά μέρη πιστεύεται ότι η ράτσα προέρχεται από τη Δανία, αλλά οι Γερμανοί ισχυρίζονται έντονα το ίδιο, επειδή για μεγάλο διάστημα ήταν οι κύριοι εκτροφείς της.
Το ιδανικό Μεγάλο Δανέζικο είναι ο τέλειος συνδυασμός δύναμης και κομψότητας.
Το κεφάλι που το κρατάει καμαρωτά είναι φαρδύ και από τα πλάγια φαίνεται βαθύ, με προεξέχον στοπ και βαθύ ρύγχος. Τα αφτιά του είναι κοντά στο κεφάλι ή είναι κομμένα σύμφωνα με τους κανονισμούς της χώρας. Το τρίχωμα του είναι κοντό και λείο.
Το χρώμα μπορεί να είναι φαιοκίτρινο, μαύρο, μπλε, γκρίζο ή καφέ με μαύρες ρίγες ή παρδαλό. Τα αρσενικά πρέπει κατά προτίμηση να έχουν αρκετά μεγαλύτερο από το ελάχιστο ύψος στο ακρώμιο που είναι 754 χιλιοστά. Το αντίστοιχο ύψος για τα θηλυκά είναι 704 χιλιοστά.