Κατά ένα τρόπο το Γκρεϊχάουντ θα μπορούσε να είναι εξίσου μέρος της μελλοντικής εποχής του διαστήματος όσο και της αρχαίας εποχής. Η λειτουργική ομορφιά δε γερνάει και λίγες ράτσες έχουν διάπλαση τόσο ταιριαστή για το σκοπό τους όσο το Γκρεϊχάουντ. Κάθε λεπτομέρεια δείχνει δύναμη και ταχύτητα. Σε τριποδισμό, η κίνηση είναι απαλή και λυγερή αλλά το Γκρεϊχάουντ είναι στην καλύτερη στιγμή του όταν τρέχει με όλη του τη δύναμη. Ένα καλό σκυλί κυνοδρομιών εύκολα αναπτύσσει ταχύτητα 80 χιλιομέτρων στην ευθεία.
Βέβαια σήμερα οι κυνοδρομίες με Γκρεϊχάουντ είναι τεχνητή μορφή κυνηγιού και όχι ο αρχικός σκοπός της ράτσας.
Τα Γκρεϊχάουντ χρησιμοποιήθηκαν για αγώνες ταχύτητας εδώ και αιώνες, σίγουρα από τη Ρωμαϊκή εποχή μέχρι το συγκριτικά πρόσφατο παρελθόν. Στη Μεγάλη Βρετανία ήταν προσφιλής ψυχαγωγία των ευγενών, των οποίων οι φεουδάρχες πρόγονοι ήταν τόσο αποφασισμένοι να κρατήσουν τη διασκέδαση αυτή αποκλειστικά για τις ανώτερες τάξεις, ώστε απαγόρευαν στους υπηρέτες τους επί ποινή θανάτου να έχουν δικά τους Γκρεϊχάουντ. Παρέμεινε ειδική ψυχαγωγία των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων μέχρι την έκρηξη των κυνοδρομιών κατά τις λίγες τελευταίες δεκαετίες.
Το Γκρεϊχάουντ είναι ένα στιλάτο, μυώδες και λυγερό σκυλί. Όλα τα χρώματα είναι δεκτά σε οποιαδήποτε απόχρωση από μαύρο μέχρι λευκό, μονόχρωμα ή ποικιλόχρωμα.
Το ύψος του στο ακρώμιο είναι 704-754 χιλιοστά για τ’ αρσενικά και 679-704 για τα θηλυκά.
Το βάρος είναι γύρω στα 30 κιλά