Το ελκυστικό πλούσιο καστανό χρώμα του Ιρλανδικού Σέτερ είναι ένα χαρακτηριστικό της ράτσας που διατηρήθηκε τόσο ζηλότυπα, ώστε εδώ και έναν αιώνα πριν, οι Ιρλανδοί ίδρυσαν μια λέσχη για να προστατεύσουν το καθαρά κόκκινο χρώμα από οποιαδήποτε ανάμιξη αίματος από ποικιλόχρωμα σκυλιά.Δυστυχώς ο τελευταίος τύπος αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ πιο χρήσιμος σαν κυνηγόσκυλο και η προτίμηση των Ιρλανδών για ένα καθαρά κόκκινο σκυλί εσήμαινε ότι το Σέτερ χρησιμοποιήθηκε όλο και πιο λίγο σαν κυνηγόσκυλο από όσο τα ποικιλόχρωμα σκυλιά. Όμως το Ιρλανδικό Σέτερ έχει διατηρήσει τη μεγάλη ατραξιόν του και τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει ακόμα και το Αγγλικό Σέτερ αν και σε διαφορετική ικανότητα και σε άλλη χώρα: στις ΗΠΑ είναι σήμερα ένα από τα πιο κομψά σκυλιά επιδείξεων.
Με το χτυπητό του χρώμα και τα σκούρα, εκφραστικά του μάτια σε συνδυασμό με ένα ζωηρό και φιλικό ταμπεραμέντο, το Ιρλανδικό Σέτερ είναι πιθανόν το πιο ελκυστικό από όλες τις ράτσες κυνηγόσκυλων “φέρμας”, Το τρίχωμα είναι γυαλιστερό, μακρύτερο στα αφτιά, στο στήθος, στην ουρά και στο πίσω μέρος των ποδιών.
Το χρώμα του είναι πάντα γυαλιστερό, πλούσιο καστανό με κανένα ίχνος άλλων αποχρώσεων. Το ύψος του στο ακρώμιο είναι συνήθως 604 χιλιοστά και το βάρος του γύρω στα 25 κιλά