Είναι παράξενο ότι αυτή η μικρή, κομψή ράτσα toy από την Ανατολή δεν έχει γίνει πιο δημοφιλής. Είναι ένα ντελικάτο και ελκυστικό, ζωηρό και πολύ στοργικό σκυλί. Για πάνω από χίλια χρόνια ήταν ευνοούμενο στην αυλή των Ιαπώνων αυτοκρατόρων και το έφεραν στην Ευρώπη ναυτικοί που γύριζαν από εκείνα τα μέρη.
Για μία μικρή περίοδο το Ιαπωνικό Τσιν ήταν πολύ δημοφιλές στη Βρετανία, αλλά σήμερα η αναπαραγωγή του γίνεται σε μικρότερη κλίμακα. Νέο αίμα από τη χώρα προέλευσής του λέγεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτηθεί.
Το Ιαπωνικό Τσιν έχει πολλά κοινά με το κινέζικο Πεκινουά και πιστεύεται ότι εξελίχτηκαν από τους ίδιους προγόνους. Όμως το Ιαπωνικό σκυλί toy έχει πιο ψηλά πόδια με πιο ελαφρύ και χαριτωμένο σώμα, με βήμα με ψηλό διασκελισμό. Το κεφάλι του είναι αρκετά μακρύ και στρογγυλό με επίπεδη μύτη και μικρό «αυλάκι» στο επάνω χείλος. Τα μάτια του είναι μεγάλα και σκούρα με το ασπράδι φανερό πιο έντονα στις εσωτερικές γωνίες. Το τρίχωμα είναι άφθονο και μακρύ, χωρίς μπούκλες και ιδιαίτερα άφθονο στην ουρά, τους μηρούς, στα μπροστινά πόδια και τα πέλματα.
Το χρώμα του είναι πάντα λευκό με ομοιόμορφα κατανεμημένα μαύρα ή σε κόκκινες αποχρώσεις μπαλώματα. Το μέγεθος του Ιαπωνικού Τσιν ποικίλλει και αν και όσο πιο μικρό τόσο το καλύτερο, μπορεί να έχει ύψος στο ακρώμιο μέχρι 279 χιλιοστά.