Το σκυλί Kangal είναι πρώτα απ’ όλα ένα σκυλί φύλακας και κατέχει ένα πολύ χαρακτηριστικό και τυπικό ταπεραμέντο σκυλιών τα οποία βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή, σαν εθνοφρουροί, και με προστατευτικό ένστικτο για τα κατοικίδια και για την οικογένεια με την οποία ζουν και έχουν δεθεί. Το σκυλί Kangal έχει τη δύναμη, την ταχύτητα, και το θάρρος να παρεμποδίσει και να αντιμετωπίσει τις απειλές σε κοπάδια προβάτων και αιγών τα οποία και φρουρεί συνήθως σε μέρη όπως η Τουρκία και ο νέος κόσμος. Τα σκυλιά Kangal προτιμούν να εκφοβίσουν τα αρπακτικά ζώα αλλά θα υιοθετήσουν και μια φυσική στάση επίθεσης εάν χρειαστεί. Τα σκυλιά Kangal έχουν μια ενστικτώδη συμπεριφορά παράξενων σκυλιών αλλά δεν είναι χαρακτηριστικά εχθρικά προς τους ανθρώπους. Είναι κάπως συντηρητικά και προσγειωμένα με τους ξένους, αλλά πιστοί και στοργικοί με την οικογένεια. Ο στόχος στην κατάρτιση και εκπαίδευση αυτού του σκυλιού είναι να επιτευχθεί μια θέση ηγετικής φιγούρας. Είναι στα φυσικά τους ένστικτα να ακολουθούν διαταγές. Όταν οι άνθρωποι και οι σκύλοι συνυπάρχουν σε έναν ενιαίο χώρο δημιουργείται η έννοια της ομάδας η οποία θα πρέπει να έχει και έναν ηγέτη ” αρχηγό ” και για τον σκύλο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από αυτόν και να τον ακολουθεί στις εντολές του για να υπάρχει ισορροπία. Έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο να προκληθούν εχθρικές καταστάσεις και ακραίες συμπεριφορές από την μεριά του σκύλου.
Το Κανγκάλ δεν προτείνεται για κατοικίδιο σπιτιού. Είναι χαρακτηριστικά “ανενεργά” μέσα σε κλειστό χώρο και χρειάζονται οπωσδήποτε έναν αρκετά μεγάλο κήπο.
Ένα σωστά εκπαιδευμένο και κοινωνικό Κανγκαλ σκυλί δεν είναι επιθετικό και αγαπάει ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά η ράτσα αυτή δεν ξεχωρίζει τα όρια μίας κατοικίας. Μπορεί να απομακρυνθούν από τον χώρο στον οποίο ζουν, να περιπλανηθούν, να επιτεθούν σε άλλα ζώα, και μπορεί να γίνουν εχθρικά και σε ανθρώπους εισβολείς, ειδικά την νύχτα. Συνεπώς απαιτείται μία πολύ καλή περίφραξη του χώρου στον οποίο ζουν.
Ύψος : Αρσενικά ( 77 – 86 εκατοστά) – Θηλυκά (72 – 77 εκατοστά)
Βάρος : Αρσενικά ( 60 – 80 κιλά ) – Θηλυκά ( 50 – 65 κιλά )