Το Akita είναι υπάκουο, ευφυές, θαρραλέο και άφοβο. Προσεκτικό και πολύ στοργικό με την οικογένειά του. Μερικές φορές είναι αυθόρμητο και γι’ αυτό χρειάζεται έναν σταθερό, βέβαιο και συνεπή ιδιοκτήτη. Χωρίς ένα τέτοιο ιδιοκτήτη το σκυλί μπορεί να αναπτύσσει συχνά την επιθυμία να επιτίθεται σε άλλα σκυλιά και ζώα γενικότερα. Χρειάζεται επιμονή και σταθερή εκπαίδευση από κουτάβι. Σκοπός της εκπαίδευσης του είναι η επιτυχημένη δημιουργία του προτύπου – φιγούρα ενός “αφεντικού” για να τον υπακούει.
Θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί σαν ομάδα και θα πρέπει να του δοθούν σαφής οδηγίες και γραμμές-όρια έτσι ώστε να μην τα ξεπεράσει . Είναι υπερβολικά πιστό και αναζητά την καθοδήγηση από τον ιδιοκτήτη του. Θα πρέπει όμως να επιτηρείται συνεχώς όταν βρίσκεται σε περιβάλλον με άλλα ζώα και παιδιά. Παρόλο που το Ακίτα σαν ράτσα μπορεί να ελεγχθεί και να είναι καλό με τα παιδιά μέσα σε μία οικογένεια, αν δεν εκπαιδευτεί από μικρό ότι είναι κατώτερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους της οικογένειας ως μέλος της ομάδας, μπορεί να μην δεχτεί την παρουσία παιδιών μέσα στο σπίτι και είναι πιθανό να προκαλέσει κάποιο τραυματισμό-δάγκωμα. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν και αυτά να διατηρούν ηγετική στάση απέναντι του αλλά ταυτόχρονα να το σέβονται.
Με τον σωστό ιδιοκτήτη και με την σωστή ποσότητα καθημερινής πνευματικής και σωματικής άσκησης μπορεί να γίνει ένα φανταστικό κατοικίδιο.
Ύψος: Αρσενικά (66-71 εκατοστά) Θηλυκά (61-66 εκατοστά)
Βάρος: Αρσενικά (34-54 kg) Θηλυκά (34-50 kg)