Το πολύ μυώδες, εύρωστο, ισχυρό όμως συμπαγές σωματότυπο του Αμέρικαν Μπουλντογκ (American Bulldog), κάνει την συγκεκριμένη ράτσα υψηλότερη, πιο ευκίνητη και ταχύτερη από την αντίστοιχη αγγλική. Μερικά σκυλιά αυτής της ράτσας είναι σύμφωνα με σημαντικές πληροφορίες ικανά να πηδήξουν μέχρι έξι ή περισσότερα πόδια στον αέρα. Τα αρσενικά είναι χαρακτηριστικά περισσότερο stockier και πιο βαρυκόκκαλα από τα καθαρά θηλυκά. Το κεφάλι είναι μεγάλο με δυνατά σαγόνια. Έχουν ευκίνητα και ελαφριά πόδια. Το στήθος του είναι πλατύ και συγκρατημένα βαθυ επιδεικνύοντας έτσι τις αθλητικές δυνατότητες και την δύναμη του.Ο λαιμός είναι αρκετά μυϊκός και λεπταίνει από τους ώμους προς στο κεφάλι. Το κεφάλι είναι τετράγωνο, μεγάλο και ευρύ με ανάλογα προς το μέγεθος και τη γενική δομή του σκυλιού μυϊκά μάγουλα. Υπάρχει καθορισμένη απόσταση μεταξύ των ματιών του, με μια ευδιάκριτη, αισθητά καθορισμένη, βαθιά στάση βλέμματος. Τα μάτια του μπορεί να έχουν πολλαπλά χρώματα (καφέ, μαύρο, γκρι). Τα ρόδινα πλαίσια ματιών θεωρούνται ελάττωμα σύμφωνα με τα γραπτά πρότυπα. Η μύτη είναι μαύρη κόκκινη, καφετί ή grizzle. Η μαύρη μύτη είναι και η προτιμότερη σύμφωνα με τα επίσημα πρότυπα. Στα μαύρα σκυλιά, το προτιμημένο χειλικό χρώμα είναι το μαύρο, αν και κάποιο ροζ επιτρέπεται. Τα χείλια πρέπει να είναι πλήρη αλλά όχι πάρα πολύ χαλαρά.
Τα μπροστινά πόδια είναι βαριά, ισχυρά και ίσια. Τα οπίσθια πρέπει να έχουν μεγάλο εύρος μεταξύ τους και να είναι παχιά με καλοσχηματισμένους μυς. Η ουρά είναι σε σε χαμηλή θέση, αρχίζει πυκνή στη βάση, και εκλεπτύνει σε ένα σημείο στο τέλος.
Το Αμερικανικό Μπουλντόγκ είναι πιστό, αξιόπιστο, γενναίο και αποφασισμένο. Δεν είναι εχθρικό. Βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση και αγαπάει πραγματικά τα παιδιά. Είναι γνωστά για τις πράξεις ηρωισμού τους προς τον κύριό τους. Έχουν ισχυρά προστατευτικά ένστικτα, και χρειάζονται έναν σταθερό, βέβαιο, συνεπή ιδιοκτήτη.
Κοινωνικοποιήστε τα σωστά και εκπαιδεύστε τα να υπακούουν σε νεαρή ηλικία, για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να γίνουν αντικοινωνικά. Χωρίς το σωστό και αποφασιστικό ιδιοκτήτη το σκυλί μπορεί να γίνει επιθετικό με άλλα σκυλιά. Πρέπει να είναι γύρω από τους ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν από εκείνο για να είναι πραγματικά ευτυχισμένο.
Σημείωση: Χωρίς αρκετή καθημερινή διανοητική και σωματική άσκηση μπορεί να γίνουν δύστροπα και δύσκολα στο να τα χειριστεί κανείς.
Αρσενικά : Ύψους : 22-28 ίντσες (55-70 εκατ.) || 32-54kg
Θηλυκά : Ύψους : 20-26 ίντσες (52-65 εκατ.) || 27-45kg