Το πίτμπουλ σου δίνει αμέσως την εντύπωση ενός σκυλιού με δύναμη, πάθος, και τεράστια προθυμία. Διαθέτει ένα έντονο ταπεραμέντο και έχει σαν πολύ βασικό του στόχο να ικανοποιεί συνεχώς τον ιδιοκτήτη του. Τα διεθνή πρότυπα του χρεώνουν την πιο συναισθηματική, λογική αλλά και παράλογη συμπεριφορά από οποιαδήποτε άλλη ράτσα έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μισούν τους ανθρώπους. Τα έμφυτα επιθετικά τους ένστικτα αφορούν περισσότερο άλλα σκυλιά και ζώα και όχι ανθρώπους. Παρόλα αυτά αν κοινωνικοποιηθούν κατάλληλα με αποφασιστικό, ήρεμο και σταθερό τρόπο από ένα επίμονο & έμπειρο εκπαιδευτή μπορεί να μην εμφανίσουν τα άγρια ένστικτα τους ούτε ενάντια στα παραπάνω που αναφέρθηκαν.
Γενικότερα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό σκυλί, υπερβολικά πιστό και συναισθηματικό με τα άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος και αγαπάει πολύ τα παιδιά. Είναι σχεδόν πάντα υπάκουο και με συνεχή διάθεση να ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του. Το American Pit Bull Terrier είναι πολύ έξυπνο και θαρραλέο σκυλί-φύλακας με υψηλό αίσθημα προστασίας του αφεντικού του και της ιδιοκτησίας του, σε τέτοιο σημείο που μπορεί να παλέψει για την προστασία τους μέχρι θανάτου.
Το μεγάλο, γερό κεφάλι του, που είναι ιδιαίτερα ευρύ μεταξύ των μάγουλων (για να στεγάσει τα ισχυρά σαγόνια του), στέκεται επάνω σε έναν παχύ, μυώδη και καθορισμένο με σαφήνεια λαιμό. Ο λαιμός του είναι παχύς και καταλήγει σε ένα δυνατό στήθος. Το αμερικανικό πίτμπουλ (pitbull) είναι ένα πολύ μυϊκό, δυνατό, σχετικά κοντό και παχύ όμως ευκίνητο σκυλί που είναι εξαιρετικά ισχυρό για το μέγεθός του.
Τα αυτιά του είναι συνήθως κομμένα, αν και αυτό είναι προαιρετικό. Οι κομμένες ουρές δεν γίνονται αποδεκτές από τα διεθνή πρότυπα σκύλων ανά τον κόσμο. Τα μάτια του pitbull είναι στρογγυλά.
Τα δόντια του πρέπει να σχηματίζουν ένα δάγκωμα με την μορφή ψαλιδιού. Το τρίχωμα του χαρακτηρίζεται από την παχιά, κοντή και λαμπρή του τρίχα. Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά. Η ουρά εκλεπτύνει σε ένα σημείο.
Ύψος : 46-56 εκατοστά
Βάρος : 19-50 kg