Το Αυστραλιανό Σκυλί Βοοειδών, που πριν ήταν πάντα γνωστό σαν χίλερ αλλά τώρα αναφέρεται με το επίσημο όνομα του, θεωρείται ότι είναι διασταύρωση μεταξύ Κόλι, Κέλπι και Ντίνγκο. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά το ότι η ράτσα κερδίζει το ψωμί της δουλεύοντας με τα κοπάδια βοοειδών, είναι κάτι για το οποία δεν χωράει αμφιβολία. Είναι πάρα πολύ αποδοτικός εργάτης, άγρυπνος και σβέλτος και έτσι χρησιμοποιείται με τα κοπάδια βοοειδών μάλλον παρά με τα πρόβατα. Το παρατσούκλι του “χίλερ” (αγγλικά heel = φτέρνα) το πήρε από την συνήθεια του να κάνει ήσυχα κύκλους γύρω από το κοπάδι και μετά, αν είναι ανάγκη, να τρέχει και να δαγκώνει ελαφρά τους ταρσούς των ζώων που έμειναν πίσω.
Το Αυστραλιανό Σκυλί Βοοειδών είναι πάντα ανάλαφρο, ευκίνητο και δραστήριο – ποτέ βαρύ ή άγαρμπο. Το κεφάλι είναι φαρδύ με ελαφρά θολωτό κρανίο και με το τμήμα μπροστά από τα μάτια να στενεύει βαθμιαία. Τα αφτιά είναι μυτερά και τα κρατάει όρθια με μικρή γωνία. Τα μάτια είναι σκούρα, οβάλ, με έξυπνη έκφραση. Η μύτη είναι μαύρη. Το σώμα έχει μέτριο μήκος και είναι δυνατό. Τα μπροστινά πόδια είναι ίσια με μεσοκύνια με ελαφριά κλίση. Τ πίσω πόδια έχουν χαμηλούς ταρσούς. Η ουρά φτάνει μέχρι τον ταρσό, είναι καλά σκεπασμένη με τρίχες και την κρατάει χαρούμενα με μία ελαφριά προς τα επάνω καμπύλη, ενώ κρέμεται όταν το ζώο αναπαύεται. Το τρίχωμα είναι αρκετά κοντό και τραχύ με μαλακό, πυκνό υποτρίχωμα.
Το χρώμα είναι συνήθως στικτό μπλέ με ή χωρίς μαύρα σημάδια. Το κεφάλι είναι μπλέ ή μαύρο και καφέ, και το καφέ πρέπει να προεκτείνεται σε σημάδια στα μπροστινά πόδια, στο μεσοκύνιο και στο μέσα μέρος των μηρών. Το χρώμα μπορεί επίσης να είναι κόκκινο-πιτσιλωτό με πλούσια κόκκινα σημάδια στο κεφάλι. Το ύψος στο ακρώμιο είναι περίπου 454 χιλιοστά