Πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν ότι το ορεινό σκυλί της Βέρνης μοιάζει πολύ με “πραγματικό σκυλί” και χωρίς αμφιβολία πλάθει την παιδική ιδέα του εικονογραφημένου βιβλίου “για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου”. Δεν υπάρχει τίποτα ακραίο στις γραμμές αυτές, απλά ένα καλά ισορροπημένο πλάσμα με ένα αέρα φιλικότητας – και ένα σκυλί της παλιάς σχολής.
Το ορεινό σκυλί της Βέρνης ήταν ελάχιστα γνωστό έξω από την πατρίδα του, μέχρι πρόσφατα και σήμερα έχει αλλάξει το ρόλο του τσοπανόσκυλου με εκείνον του οικογενειακού κατοικιδίου. Έχει μία αναμφισβήτητη ομοιότητα με το τραχύ του Αγίου Βερνάρδου αλλά αν και έχουν κοινή προέλευση, το Ορεινό σκυλί της Βέρνης υπάρχει σαν χωριστή ράτσα τόσα χρόνια, όσο και ο πιο μεγάλος συγγενής του.
Το Ορεινό Σκυλί της Βέρνης είναι δυνατό, ρωμαλέο και ευκίνητο. Το κεφάλι είναι φαρδύ, τα μάτια σκούρα καστανά και τα αφτιά κρατιούνται κοντά στο κεφάλι. Το τρίχωμα είναι άφθονο, πυκνό και αρκετά απαλό.
Το χρώμα είναι μαύρο με μικρότερα καφέ σημάδια στο μέτωπο και τα πόδια, μία λευκή μάσκα στο κεφάλι και λευκό στο μπροστινό μέρος του στήθους. Το ύψος στο ακρώμιο είναι 629 – 704 χιλιοστά για τα αρσενικά και 579 – 629 χιλιοστά για τα θηλυκά.