Σε πολλές χώρες το βαρύ, εντυπωσιακό Μπουλμαστίφ είναι αρκετα σπάνιο, αλλά στην πατρίδα του έχει αποκτήσει πολλούς πιστούς θαυμαστές από όταν πρωτοεμφανίστηκε σαν αποτέλεσμα διασταύρωσης ανάμεσα σε Μπουλντόγκ και Μαστίφ.
Η διασταύρωση πιστεύεται ότι έγινε πριν πολλές εκατονταετίες, όταν επικρατούσε η λαθροθηρία και οι θηροφύλακες χρειάζονταν βοήθεια έναντι των παρείσακτων. Όντας αρκετά αδιάφορο για τα θηράματα, το Μπουλμαστίφ με την δύναμη και την αντοχή του ήταν ιδανικό σαν σύντροφος σε περιπολία κάτω από εκείνες τις συνθήκες. Παρά την απειλητική εμφάνιση του ήταν – και είναι ακόμα – εκπληκτικά καλόκαρδο και σπάνια τραυμάτιζε τους λαθροθήρες που καθηλώνονταν στο έδαφος από το βάρος του! Μόνο μέσα στο σημερινό αιώνα αναγνωρίστηκε το Μπουλμαστίφ σαν ράτσα.
Το Μπουλμαστίφ είναι ογκώδες και βαρύ χωρίς να φαίνεται αδέξιο. Το κεφάλι είναι μεγάλο και τετράγωνο με κοντό ρύγχος και σκούρα μάτια. Το τρίχωμα είναι κοντό και πυκνό.
Το χρώμα είναι γκρίζο ή καφέ με σκούρες ρίγες, φαιοκίτρινο ή κόκκινο με σκούρα μάσκα γύρω από τα μάτια και στο ρύγχος. Το ύψος στο ακρώμιο για τα αρσενικά είναι 629 – 679 χιλιοστά και για τα θηλυκά 604 – 654 χιλιοστά. Το βάρος είναι 32,5 – 41 κιλά.