Αν και το Μπουλντόγκ ήταν αρκετά ασυνήθιστο έξω από την πατρίδα του, τώρα είναι ίσως πιο γνωστό από οποιαδήποτε άλλη ράτσα και συχνά θεωρείται σαν σύμβολο του βρετανικού έθνους. Η εμφάνισή του κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι, αλλά είναι εξαιρετική επιλογή σαν σταθερό, ρωμαλέο και πρωτότυπο κατοικίδιο.
Το ταμπεραμέντο του δεν ήταν αρχικά καλόκαρδο. Κατά τον 14ο αιώνα χρησιμοποιείτο για το αρχαίο άθλημα της ταυροκυνομαχίας. Τα σκυλιά έπρεπε να αρπάξουν τον ταύρο από τη μύτη και δεν τον άφηναν αν δεν έπεφτε. Όταν το 19ο αιώνα το άθλημα έγινε παράνομο, αυτά τα άγρια σκυλιά κινδύνεψαν να εξαφανιστούν. Χάρη όμως σε ορισμένους αφοσιωμένους εκτροφείς, το ταμπεραμέντο του βελτιώθηκε τόσο πολύ ώστε η θέση του Μπουλντόγκ σαν βρετανική εθνική ράτσα εξασφαλίστηκε με επιτυχία.
Το Μπουλντόγκ είναι χοντροφτιαγμένο και φαρδύ, λίγο πιο ψηλό στα λαγόνια από όσο στους ώμους. Το κεφάλι του είναι μεγάλο με κοντό ρύγχος και έινα γυρισμένο προς τα επάνω, κάτω σαγόνι που προεξέχει σημαντικά μπροστά από το επάνω. Έχει σκούρα μάτια και μικρά “ροδαλά αφτιά”. Η ουρά του μπουλντογκ είναι κοντή και το τρίχωμα του πυκνό και λείο.
Το χρώμα ενός bulldog ποικίλλει σημαντικά ως επί το πλείστον σε συνδυασμό με το λευκό και οι περισσότερες ποικιλίες χρωμάτων είναι αποδεκτές. Το βάρος του είναι συνήθως γύρω στα 23 – 25 κιλά. Οι προδιαγραφές της ράτσας δεν καθορίζουν ύψος.