Ο τύπος της ράτσας που εκπροσωπεί το βαρύ Μαστίφ είναι πολύ παλιός.
Οι Βαβυλώνιοι το εκτιμούσαν πολύ και χρησιμοποιούταν συχνά από τους Ρωμαίους στα βάρβαρα θεάματά τους στην αρένα. Ο πρόδρομος του Μαστίφ υπήρχε στη Μ. Βρετανία τουλάχιστον από την εποχή του Καίσαρα και το χρησιμοποιούσαν για πολλούς σκοπούς, αν και κατά κύριο λόγο για την φύλαξη ιδιωτικών χώρων κατοικίας.
Στους σύγχρονους καιρούς, εισάχθηκε στην ράτσα αίμα σκυλιού Αγίου Βερνάρδου σε μια προσπάθεια να παραχθεί ένα Μαστίφ “μεγάλο σαν ταύρος”, που σύμφωνα με φήμες ήταν στο απώτερο παρελθόν στο μέγεθος του Μαστίφ. Σήμερα το Μαστίφ είναι αρκετά σπάνιο ακόμα και στην Βρετανία και δύσκολα το βρίσκουμε σε άλλες χώρες.
Το Μαστίφ είναι ψηλό, δυνατό σκυλί σημαντικά μεγαλύτερο από το συγγενή του, το Μπουλμαστίφ αλλά όχι τόσο βαρυφτιαγμένο. Η μύτη του δεν είναι τόσο μονοκόμματη αλλά και πάλι είναι πλατιά και τετράγωνη. Τα μάτια του είναι μικρά και πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο σκουρόχρωμα. Έχει μεγαλύτερη έκταση λαιμού από το Μπουλμαστίφ και έχει αρκετά πιο ψηλά πόδια. Η ουρά του είναι αρκετά μακριά, αλλά ποτέ δεν την κρατάει πάνω από το επίπεδο της ράχης. Το τρίχωμα του είναι κοντό και τραχύ.
Το χρώμα του Μαστίφ είναι συνήθως φαιοκίτρινο με μαύρο στο ρύγχος και στ’ αφτιά και γύρω από τα μάτια. Τα αρσενικά έχουν ύψος στο ακρώμιο περίπου 754 χιλιοστά και τα θηλυκά περίπου 704.