Σήμερα το σκυλί της Αλσατίας είναι ίσως η πιο δημοφιλής διεθνώς ράτσα. Είναι ένα εργατικό σκυλί ανώτερο από τα άλλα, αλλά εκείνο που το κάνει ιδανικά κατάλληλο για εκπαίδευση σε πολλούς τομείς, το κάνει εξίσου ακατάλληλο σε λάθος χέρια. Επίσης, λόγω της γενικής δημοτικό-τητάς της, η ράτσα έχει συχνά υποφέρει από δραστηριότητες ασυνείδητων εκτροφέων και πωλητών – με αποτέλεσμα μερικές φορές να βλάπτεται το ταμπεραμέντο καθώς και η διάπλαση.
Το σκυλί Αλσατίας δεν έγινε ράτσα με την πραγματική έννοια μέχρι το τελευταίο μισό του 19ου αιώνα και η εμφάνισή του σήμερα είναι αποτέλεσμα μόνο λίγων δεκαετιών εντατικής και επιδέξιας εκτροφής από Γερμανούς. Πρωταρχικά ιθαγενείς ράτσες αποτελούν τη βάση του σκυλιού Αλσατίας – από τύπους καθαρά Σπιτς μέχρι σκυλιά από ποιμενικές ράτσες. Αυτά όμως μεταμορφώθηκαν γρήγορα από τους Γερμανούς με επιμελημένες και έντονα κεντρικά ελεγχόμενες μεθόδους αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ράτσας, το σκυλί Αλσατίας είναι δραστήριο, ξύπνιο και καλόκαρδο. Το χρώμα είναι συνήθως αποχρώσεις του γκρι μέχρι μαύρο με ομοιόμορφα, πιο ανοιχτά σημάδια. Το ύψος στο ακρώμιο για τα αρσενικά είναι 604 – 630 χιλιοστά και για τα θηλυκά 554 – 580 χιλιοστά.