Το στοργικό Σπάνιελ Ιππότης Βασιλιά Καρόλου έχει μια βασιλική ιστορία πολλών εκατοντάδων χρόνων. Στην αγγλική Αυλή ήταν πολύ ευνοούμενο για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στη βασιλεία του βασιλιά Καρόλου II. Λέγεται ότι ο βασιλιάς δεν πήγαινε πουθενά χωρίς να ακολουθείται από τη συλλογή των μικρών, ευτυχισμένων σπάνιελ – παιχνιδιών του.

Το 19ο αιώνα όταν έγινε της μόδας οτιδήποτε ανατολίτικο, το Σπά­νιελ Ιππότης Βασιλιά Καρόλου διασταυρώθηκε με τις ράτσες με κοντή μύτη που εισάχθηκαν από την Κίνα και την Ιαπωνία και για ένα διάστη­μα κινδύνεψε να εξαφανιστεί σαν καθαρόαιμη ράτσα.
Επίσημα ο Ιππό­της είναι αρκετά νέα ράτσα και δεν αναγνωρίστηκε στην πατρίδα της μέ­χρι τη δεκαετία του 1940. Από τότε απόκτησε πολλούς και πιστούς οπα­δούς σαν ράτσα που είναι, πάνω από όλα, ελκυστική, ήρεμη και φιλική.

Ως προς τη σωματική διάπλαση ο Ιππότης μοιάζει σαν παλιό κυνη­γετικό σπάνιελ μινιατούρα: είναι δραστήριο, χαριτωμένο, ζωηρό και ρωμαλέας κατασκευής.

Υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες χρωμάτων: μαύρο και καφέ (καθαρό μαύρο με μικρά καστανά σημάδια), Μπλενχάιμ (λευκό με καστανοκόκκινα σημάδια και λευκή μάσκα στο μουσούδι) τρίχρωμο (μαύρο και λευκό με μικρά καφέ σημάδια) και ρουμπινί (ένα ζωηρό κόκκινο).
Οι προδιαγραφές της ράτσας δεν ορίζουν ύψος στο ακρώμιο. Το βάρος είναι 4,5-8 κιλά.