Παρά το όνομα του, το θηραματοφόρο Λαμπραντόρ είναι βρετανική ράτσα. Μερικοί από τους προγόνους του ήταν καναδικά σκυλιά που ήρθαν στην Βρετανία με ψαράδικα πλοία. Όπως και στην περίπτωση του Χρυσού Θηραματοφόρου, τα Λαμπραντόρ οφείλουν την ύπαρξη τους σε κάποιον που προσπαθώντας να βγάλει ένα καλό κυνηγόσκυλο που να ταιριάζει με τους συγκεκριμένους σκοπούς του, έβγαλε μερικές φουρνιές και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε τα σκυλιά του ζητήθηκαν σε όλη την Βρετανία.
Αναγνωρίστηκε επίσημα σαν ράτσα από την Λέσχη Κυνοτρόφων το 1903 και από τότε έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα αρχικά σαν εργατικό κυνηγόσκυλο και σήμερα όλο και πιο πολύ σαν κατοικίδιο. Η γενική εμφάνιση του Λαμπραντόρ είναι εκείνη ενός γεροδεμένου, δυνατού σκυλιού.
Το χρώμα του είναι συνήθως μαύρο ή κίτρινο, αν και μερικά έχουν το χρώμα του συκωτιού και αυτά μπορεί να έχουν πιο ανοιχτά μάτια και μύτη με χρώμα ανοιχτό καφέ. Το ύψος του στο ακρώμιο είναι περίπου 554 Χιλιοστά για τα αρσενικά και 529 – 554 χιλιοστά για τα θηλυκά.