Το μικρό, λευκό, πολύ γοητευτικό Μαλτέζικο είναι η πιο παλιά ράτσα toy στη Δύση. Δεν προέρχεται από τη Μάλτα, όπως θα νόμιζε κανείς αλλά από νησί της Μεσογείου με παρόμοιο όνομα ” Mελίτα ” όπου βρέθηκε να απεικονίζεται σε ερείπια που χρονολογούνται το 900 π.Χ.
Το Μαλτέζικο είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο των ευγενών εδώ και αιώνες και, αν και έχει αλλάξει λίγο με τα χρόνια είναι ακόμα κατά μεγάλο μέρος η ίδια ράτσα που ήταν την αρχαία εποχή.
Κάτω από το αεράτο τρίχωμά του, το Μαλτέζικο είναι χαρακτηριστικός τύπος Τεριέ, αν και με μάλλον πιο χαμηλοφτιαγμένο σώμα. Η κατάμαυρη μύτη του ξεπετάγεται κάτω από το τρίχωμα, ενώ τα μάτια του μπορεί να είναι κρυμμένα κάτω από μεταξένιες τρίχες. Το τρίχωμα του είναι το πιο έντονο χαρακτηριστικό της ράτσας: είναι πολύ μακρύ παντού, ίσιο και μεταξένιο.
Το καθαρό λευκό είναι το πιο επιθυμητό χρώμα, αλλά όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά, σύμφωνα με τις ιταλικές προδιαγραφές της ράτσας, όσο το σκυλί δεν είναι ποικιλόχρωμο (ελάχιστα λεμονί σημάδια σε ένα λευκό σκυλί είναι αποδεκτά). Όπως και με πολλές άλλες ράτσες toy, το Μαλτέζικο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρό. To βάρος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 κιλά και το ύψος του στο ακρώμιο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 254 χιλιοστά.