Το Πεκινουά και το αυτοκρατορικό παρελθόν του είναι συχνά πιο γνωστό σε ανθρώπους που δεν έχουν ακούσει ποτέ για άλλες, ακόμα πιο κοινές ράτσες. Για χιλιάδες χρόνια, οι Κινέζοι διατηρούσαν σκυλιά για να εξορκίζουν τα κακά πνεύματα και αυτά εκτρέφονταν έτσι ώστε να δείχνουν όσο το δυνατό πιο σκληρά και απειλητικά. Τα σκυλιά εκτιμούνταν πολύ και όταν εμφανίζονταν μινιατούρες τα μεταχειρίζοντουσαν με μεγάλο σεβασμό και θεωρούνταν τόσο πολύτιμα ώστε μόνο ο Αυτοκράτορας επιτρεπόταν να τα έχει. Περισσότερο από κάθε άλλη ράτσα, τα Πεκινουά πρέπει να προσαρμοστούν θεαματικά με τις ταπεινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν στη Δύση. Το “πάγκ’ το πέτυχε με χάρη, χωρίς να χάσει το παραμικρό από τον απέραντα ανώτερο αέρα που κληρονόμησε από το αυτοκρατορικό παρελθόν του!
Το Πεκινουά είναι μικρό, τολμηρό και μεγάλος ατομιστής. Το κεφάλι του είναι φαρδύ με μεγάλα, γυαλιστερά μάτια και επίπεδο προφίλ. Το μπροστινό τμήμα του είναι χοντροφτιαγμένο και με βαριά κόκαλα, με ελαφρά στραβά μπροστινά πόδια, ενώ το πίσω τμήμα είναι ελαφρύτερο και ίσιο. Η ουρά του έχει ένα υπέροχο λοφίο και καμπυλώνει πάνω από τη ράχη. Το τρίχωμα του είναι επίσης ιδιαίτερα άφθονο στο λαιμό, το στήθος, τους μηρούς και το πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών.
Όλα τα χρώματα εκτός από του συκωτιού είναι αποδεκτά. Το ύψος του στο ακρώμιο είναι 154 – 254 χιλιοστά και το βάρος του 3,1 – 5,5 κιλά για τ’ αρσενικά και 3,6 – 5,5 κιλά για τα θηλυκά. Είναι ιδιαίτερα μικρά ζώα και μερικοί τα αποκαλούν και “σκυλιά μανικιού” επειδή τα μετέφεραν στα μεγάλα μανίκια τους οι Κινέζοι. Ο χαρακτηρισμός αυτός εμφανίζεται ακόμα και σε περιπτώσεις σκυλιών ράτσας Πεκινουά που κατά τα άλλα έχουν κανονικό μέγεθος.