Για κάποιο λόγο, το “μεσαίο” Πίντσερ παρέμεινε πολύ λιγότερο γνωστό γενικά από είτε την πιο μεγάλη είτε την πιο μικρή ποικιλία: το Ντόμπερμαν και το Πίντσερ Μινιατούρα αντίστοιχα.
Το Πίντσερ που πριν ήταν γνωστό σαν Γερμανικό Πίντσερ, είναι μια πολύ παλιά ράτσα και με το μέτριο μέγεθός της έπρεπε να προκαλεί μεγαλύτερη έλξη από εκείνη που ήδη έχει. Μαζί με τα άλλα Πίντσερ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για κυνήγι αρουραίων, αλλά σήμερα διατηρείται σαν πολύ ξύπνιο και ζωντανό κατοικίδιο και συνοδός.
Ως προς τη διάπλαση μοιάζει πιο πολύ με το Ντόμπερμαν παρά με το Πίντσερ Μινιατούρα. Έχει καθαρή σιλουέτα, είναι κομψό και ευκίνητο. Το κεφάλι έχει σχήμα σφήνας με μακρύ μουσούδι και τα μάτια είναι σκούρα και λαμπερά. Τα αφτιά κρατιούνται με τις άκρες να πέφτουν προς τα εμπρός ή, όπως στην πατρίδα του, είναι κομμένα. Η ουρά είναι κομμένη, το τρίχωμα είναι λείο και γυαλιστερό.
Το χρώμα, όπως στα άλλα Πίντσερ, είναι συνήθως μαύρο με μικρά καφέ σημάδια ή κόκκινο. Το ύψος στο ακρωμιο είναι 404 – 479 χιλιοστά.