Ένα σκυλί Πομερανίας του σωστού τύπου είναι ένα τόσο ελκυστικό πλάσμα από τα ελάχιστα που είναι πιθανό να βρείτε ποτέ. Από τη μέση του τριχώματος που συνήθως έχει χρώμα κόκκινο αλεπούς, πετάγεται ένα ζαβολιάρικο μικρό προσωπάκι με σκούρα, λαμπερά μάτια. Προέρχεται από τις γερμανικές ράτσες Σπιτς που εξάχθηκαν στη Βρετανία πριν λίγους αιώνες. Αυτό το πομερανικό Σπιτς ποτέ δεν έγινε πολύ δημοφιλές, αλλά το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο για τα κουτάβια μινιατούρες που σποραδικά ξεφύτρωναν σε γέννες κατά τα άλλα “φυσιολογικές”. Μεγαλύτερα τριχώματα, μικρότερα μεγέθη και μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων παράχθηκαν σταδιακά με σχεδιασμένη αναπαραγωγή και ακόμα και αν οι αριθμοί ατόμων της ράτσας έμειναν πίσω ελαφρά, διατήρησε μια πιστή ομάδα θαυμαστών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το ιδανικό σκυλί Πομερανίας έχει τόσο μεγάλο τρίχωμα ώστε σχεδόν παίρνει σχήμα μπάλας. Το τρίχωμα στέκεται μακριά από το σώμα και είναι ιδιαίτερα άφθονο γύρω από το λαιμό, το στήθος, το πίσω μέρος του σώματος και την ουρά, απ’ όπου εκτείνεται σχεδόν μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού.
Τα μονόχρωμα σκυλιά προτιμώνται. Το πορτοκαλί είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα αλλά όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά, ακόμα και τα ποικιλόχρωμα. Το βάρος είναι περίπου 1,8 – 2,5 κιλά και το ύψος στο ακρώμιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 239 χιλιοστά.