Είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς το αρχικό κυνηγόσκυλο στο σημερινό σοφιστικέ Κανίς των εκθέσεων, αλλά εκείνοι που νομίζουν ότι ήταν πάντα στα σαλόνια των σπιτιών κάνουν λάθος. Μέχρι και μέσα σε αυτό τον αιώνα τα Κανίς χρησιμοποιούταν, ειδικά στην Γαλλία, σαν θηραματοφόρα υδρόβιων, για να βρίσκουν με βάση την όσφρηση, τρούφες.
Ακόμα και σήμερα δεν είναι ασυνήθιστο για ένα Κανίς να μαζεύει κάτι από το νερό και το συχνά κατακρινόμενο κούρεμα σαν λιονταράκι δεν είναι απλά μια μανία των σύγχρονων κυνοτρόφων. Όταν το τρίχωμα βρεχόταν στη διάρκεια ενός απορταρίσματος από τοτ vερό, βάραινε και έτσι κουρεύονταν ορισμένα τμήματά του που εμπόδιζαν το ζώο, αφήνοντας σκεπασμένο το θώρακα, τους καρπούς και τους ταρσούς για προστασία από τα κρυολογήματα και τους ρευματισμούς.
Η τούφα που αφηνόταν στην άκρη της ουράς, ευδιάκριτο από την ακτή.
Το Πούντλ προήλθε από τον τύπο κυνηγόσκυλου που αργότερα έγινε κεντρική ρίζα για τους τύπους Χάριερ/Φοξχάουντ και Σπάνιελ.Η συγγένεια είναι ευδιάκριτη σήμερα, ειδικά στα κανονικά Πούντλ του πιο παλιομοδίτικου τύπου. Είναι εύκολο να δει κανείς ότι το Ιρλανδικό Σπάνιελ των των Νερών και το Πούντλ έχουν συγγένεια.
Ένα τυπικό Πούντλ ίναι υπεροπτικό, πολύ δραστήριο και έξυπνο με καλή προσέγγιση και καμαρωτό παράστημα. Το κεφάλι κρατιέται ψηλά και έχει αρκετά στενό κρανίο και μακρύ πρόσωπο με καλά καθορισμένο σαγόνι. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά, σκούρα καστανά και τοποθετημένα ελαφρά λοξά. Το σώμα είναι δυνατό, μυώδες και όχι μακρύ. Η ουρά είναι κομμένη και κρατιέται σε μικρή γωνία από το σώμα. Το τρίχωμα είναι μαλλιαρό αλλά όχι απαλό και παχύ παντού. Το κούρεμα “λιονταράκι” είναι φυσιολογικό στα ώριμα Πούντλ εκθέσεων.
Τα χρώματα που είναι αποδεκτά σε όλες τις χώρες είναι το μαύρο, λευκό, καστανό και ασημί – αλλά η Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ επιτρέπουν όλα τα συμπαγή, ομοιόμορφα χρώματα όπως και οι σκανδιναβικές χώρες. Οι κανονισμοί σχετικά με το μέγεθος διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στην Σκανδινάβία το μέγεθος είναι περίπου 454 – 554 χιλιοστά για τα κανονικά Πούντλ, περίπου 354 -454 για τα Πούντλ Μινιατούρε και κάτω από 354 χιλιοστά για τα Παιχνίδια.
Οι ίδιες προδιαγραφές ράτσας ισχυουν και για τις τρεις ποικιλίες, αλλά γενικά το κανονικό Πούντλ φαίνεται πιο δυνατό. Διασταύρωση μεταξύ Πουντλ Μινιατούρας και Πούντλ Παιχνίδι επιτρέπεται και τα κουτάβια καταγράφονται ανάλογα με το μέγεθος της μητέρας. Πριν πάρουν μέρος σε έκθεση ξαναμετριούνται και μπορεί να αναταξινομηθούν.