To Μπρούνο του Γιούρα ανήκει στην ομάδα των ελβετικών ράτσων Χά- ριερ/Φοξχάουντ η οποία επίσης περιλαμβάνει, για παράδειγμα το Λού- τζερνστέβερε. Αντίθετα με το στενό συγγενή του, το nieder laufhunde, το Μπρούνο έχει συνήθως μακριά πόδια. Το Μπρούνο του Γιούρα δεν εί­ναι στην πράξη μια μόνο ράτσα, αλλά δυο. Η προδιαγραφή της ράτσας μνημονεύει ειδικά επίσης την ποικιλία Σεντ Ουμπέρτους η οποία είναι πιο πολύ ένας τύπος μπλαντχάουντ από ό,τι το πιο ελαφρύ, πιο συνηθι­σμένο Μπρούνο του Γιούρα.
Όπως και τα άλλα ελβετικά κυνηγόσκυλα, το Μπρούνο του Γιούρα χρησιμοποιείται περισσότερο για κυνήγι λαγού. Θεωρείται ότι έχει πο­λύ καλή μύτη και ηχηρή φωνή. Στην εμφάνιση μοιάζει πολύ με τους συγ­γενείς του: έχει μέτριο μέγεθος με ορθογώνιο σχήμα σώματος, ένα αρκε­τά μακρύ, στενό κεφάλι με μακριά, χαμηλά αφτιά και χαρακτηριστικό ινιακό οστό.
Η πιο κοινή ποικιλία του Μπρούνο του Γιούρα είναι είτε λειότριχη είτε κατσαρότριχη. Η ποικιλία Σεντ Ουμπέρτους είναι πάντα λειότριχη. Το χρώμα είναι κιτρινόφαιο ή κοκκινωπό καστανό, μερικές φορές με μαύρη σέλα, αλλά υπάρχουν λίγα κατάμαυρα σκυλιά με ελαφρά καστα­νά σημάδια. Το ελάχιστο ύψος είναι 404 χιλιοστά, αλλά 454 – 554 χιλιο­στά είναι το μέσο