Η τρυφερή έκφραση, τα μακριά αφτιά, το αδιάκοπο κούνημα της ουράς και, όχι λιγότερο, το εύθυμο και στοργικό ταμπεραμέντο του, έχουν κάνει το Κόκερ Σπάνιελ μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες στον κόσμο.
Είναι στην πραγματικότητα, ένα κυνηγόσκυλο και αν και διατηρείται γενικά σαν κατοικίδιο, συνήθως καταφέρνει να βρει κάποια κατάλληλη έξοδο για την ατέλειωτη ενεργητικότητά του. Αν και ο τύπος του Σπάνιελ είναι παλιός στη Μεγάλη Βρετανία, το Κόκερ δεν αναγνωρίστηκε σαν ράτσα μέχρι λίγο πριν την αρχή αυτού του αιώνα. Δεν κέρδισε τη σημερινή απέραντη δημοτικότητά του παρά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Κόκερ Σπάνιελ είναι ένα δραστήριο μικρό κυνηγόσκυλο με μια φιλική, άξια εμπιστοσύνης, διάθεση. Το κεφάλι είναι σαφώς διαγεγραμμενο με ίσια μάγουλα και χαρακτηριστικό βαθούλωμα. Τα μάτια είναι γεμάτα και σε χρώμα που να εναρμονίζεται με το τρίχωμα. Τα αφτιά είναι βαλμένα χαμηλά, μακριά και λεπτά. Το σώμα είναι συμπαγές και βαθύ, τα πόδια με ωραία κόκαλα και στρογγυλά πέλματα. Η ουρά κόβεται αρκετά κοντή, κρατιέται χαμηλά και κουνιέται αδιάκοπα. Το τρίχωμα είναι λείο και μετάξινο με μακρύ, απαλό σαν μαλλί τρίχωμα στα αφτιά, το στήθος και στο πίσω μέρος των ποδιών.
Το χρώμα μπορεί να ποικίλλει από μονόχρωμα σε ποικιλόχρωμα και γκριζοκόκκινο (λευκό στικτό με μαύρο, λεμονί, πορτοκαλί ή συκωτιού). Το ιδανικό ύψος στο ακρώμιο είναι περίπου 404 χιλιοστά.