Η εντυπωσιακή έκδοση του Ιταλικού Μαστίφ δεν είχε μεγάλη επίδραση στον σύγχρονο κόσμο των σκύλων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας τον 1940. Όμως υπάρχουν πολλές αποδείξεις, μερικές από αυτές γεωγραφικές, ότι μπορεί να είναι απόγονος των πολεμικών σκυλιών της αρχαίας Ρώμης. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν εντυπωσιακός φύλακας από τον Στρατό και την Αστυνομία αλλά στο σπίτι έχει τη φήμη ότι είναι πολύ ήρεμο και φιλικό.
Το Mastino Napolitano είναι μια από τις πιο μεγάλες και πιο βαριές ράτσες. Έχει ένα πελώριο και ογκώδες κεφάλι με πολύ χαλαρό δέρμα. Συχνά τα αφτιά του κόβονται πάντα κοντά. Το χρώμα των ματιών του πρέπει να ταιριάζει ή να είναι σκουρότερο από το χρώμα του τριχώματος. Η ουρά είναι σαν σπάθα και δεν κρατιέται πάνω από την πλάτη.
Αποδεκτά χρώματα είναι το μαύρο, το γκρι-μπλέ και το ραβδωτό σποραδικά με μικρά λευκά σημάδια στο στήθος και τα δάχτυλα. Το ύψος του στο ακρώμιο μπορεί να είναι μέχρι 754 χιλιοστά, αλλά ο μέσος όρος είναι μεταξύ 654 – 704 χιλιοστά για τα αρσενικά και 604 – 679 χιλιοστά για τα θηλυκά. Το βάρος του ποικίλλει από 50 – 70κιλά.